home home harta site harta site favorite adauga la favorite
consultatii juridice
consultatii juridice
colaboratori
Reabilitarea Judecatoreasca
Modalitatea legala de integrare in societate a fostilor condamnati.
Infractiuni contra Patrimoniului
Abuzul de incredere, inselaciunea, delapidarea, gestiunea frauduloasa, tulburarea de posesie.
Mosteniri - Succesiuni
Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre succesori.
Infractiuni contra Autoritatii
Protectia acordata de Codul Penal acelor institutii ce reprezinta o autoritate a statului.
Uzucapiune
Modalitate de dobandire a dreptului de proprietatea sau a altor drepturi reale
Divort-Partaj
Mijloc de desfacere a unei casatorii, prevazut de Codul Familiei.
 
marturisiri
Florin E, nespecificat
Stimati domni, va multumesc din tot sufletul pentru atentia pe care mi-ati acordat-o si mi-ati raspuns referitor la problema cu care ma confrunt....
Iuliana D, nespecificat
Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu. ...
Stoian A, nespecificat
Va multumesc mult ptr raspuns si intradevar articolul mentionat de dvs. este de mare ajutor...
Marturisiri Servicii Avocatura
servicii activitate contracte legislatie contact
 

Avocat - Intrebari si Raspunsuri de la Avocat Online



2020-05-11

Cotestatie Amenda Covid-19

Amenzi Contraventionale


Am primit amenda covid-19 pe 25 martie 2020, o mai pot contesta?

2020-05-11  -  Raspuns Avocat:

Da. Deoarece prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/16.03.2020 toate termenele procedurale au fost suspendate pe intreaga perioada a starii de urgenta, termenul general de 15 zile prevazut de lege pentru contestarea amenzilor contraventionale in fata instantelor de judecata nu va incepe sa curga decat dupa incetarea starii de urgenta.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-28

Drept de autor programe calculator

Proprietate intelectuala


Buna ziua. Am facut o intelegere verbala cu 2 studenti in vederea dezvoltarii unei aplicatii pentru smartphone. A existat un avans de 400 de euro. Dezvoltarea a inceput in noiembrie. termenul initial a fost 15 februarie, dar am ajuns in 9 aprilie fara a fi finalizat proiectul. Nu ne-am inteles de la inceput in privinta codului sursa, iar acum cei doi pretind ca sunt autorii codului si nu pot sa-mi dea decat o licenta de folosire a acestuia. Tot conceptul aplicatiei este ideea mea, iar acum cand incepe de prinda contur, imi conditii de genul : nu pot modifica codul fara ei, vor 20 % din venitul(nu profit) firmei, dezvoltarile ulterioare sa le fac tot cu ei, iar daca folosesc ideea mea cu codul "lor" in alt domeniu, sa aiba procent si de acolo. Pe premisa increderii, au si partea grafica a aplicatiei. Exista vreo cale amiabila-legala sa ies din incurcatura asta ? Va multumesc pentru timpul acordat.

2015-05-28  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, speta dvs. se incadreaza in sfera drepturilor de autor, reglementate de Legea nr. 8/1996 cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in art 74 din aceasta lege, se prevede: "În lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai mulţi angajaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu ori după instrucţiunile celui care angajează, aparţin acestuia din urmă" Avand in vedere ca dvs. ati facut o conventie (este adevarat ca ati convenit verbal crearea aplicatiei, insa poate fi dovedita intelegerea cu mijloace de proba), consideram ca in litera si spiritul legii, dvs. sunteti autorul aplicatiei, care include si programul de calculator.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-19

Contract imprumut

Restituirea imprumutului


Buna ziua, Imi puteti da va rog un raspuns?!Acum 4 ani am facut un act notarial de imprumut cu garantie imobiliara pe o perioada de 5 luni.anul acesta am reusit sa achit toate ratele,inclusiv dobanzile precizate deja in acte.Repspectivul debitor sustine ca e suficient sa "rupem " actul notarial si suntem ok.Intrebarea mea :este nevoie sa mergem la notar,sa semnam un nou document prin care se anuleaza cel vechi si se ridica ipoteca sau e suficient?! Va multumesc anticipat! O zi frumoasa!

2015-05-19  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, in niciun caz nu "rupeti" actul notarial pentru ca nu veti mai putea radia ipoteca. Radierea ipotecii se va face numai in baza unei recunoasteri din partea creditorului ca s-au achitat toate datoriile (debit+dobanzi) sau in lipsa unei astfel de recunoasteri, in baza dovezilor de plata integrala a datoriei.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-18

Interpretare contract

Clauze contractuale


Buna ziua, ma intrereseaza daca copia xerox a unui contract prestari servicii are valoare juridica, sau este nevoie de original. De asemenea, daca acesta nu este semnat pe fiecare pagina, are valoare juridica? (ma intereseaza in special clauzele de pe aceste pagini nesemnate).

2015-05-18  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, copia contractului are valoare juridica, atestand intelegerea partilor. Chiar daca nu sunt semnate toate paginile, contractul este valabil. Problema apare in cazul in care una dintre parti contesta anumite clauze si va trebui facuta dovada intelegerii partilor cu privire la clauzele contestate. In acest caz se poate recurge la alte mijloace de proba admise de lege.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-14

Cotele mostenitorilor

Mostenire


Buna ziua, Am rugamintea de a fi informata in legatura cu testamentul meu pentru fiica mea. Am o singura fiica si un nepot minor. As dori sa stiu , conform legislatiei in vigoare, in cazul in care las prin testament apartamentul meu, proprietate personala, fiicei mele poate fi atacat de rudele de gradul 2, sau de mostenitorii unui frate decedat.Sau, chiar daca nu fac testament, fiica mea este singura mostenitoare, si urmasii ei?Care este modalitatea legala sigura prin care pot lasa acest apartament in exclusivitate fiicei mele?

2015-05-14  -  Raspuns Avocat:

daca nu sunteti casatorita, la momentul decesului dvs. singura mostenitoare va fi fiica dvs., fara ca celelalte rude de ale dvs. sa poata veni la mostenire. Intrucat aceasta este regula impusa prin lege, nu este necesar sa ii lasati testament fiicei dvs. Singura situatie care ar schimba afirmatiile de mai sus, este aceea in care la momentul decesului ati fi casatorita, ipoteza in care mostenirea se va imparti intre fiica dvs. si sotul supravietuitor. In acest caz, fiica va obtine o cota de 3/4 din mostenire, iar sotul supravietuitor o cota de 1/4 din aceeasi masa succesorala.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-11

Executare silita

Partaj bunuri comune


Buna ziua, inainte de a se proceda la vanzarea apartamentului prin executare silita, creditorul are obligatia de a efectua partaj judiciar, imobilul fiind bun comun. In functie de cuantumul datoriei, popririle pe salariu/pensie s-ar putea sa nu fie indestulatoare pentru creditor, de aceea s-ar putea sa se mearga pe varianta partajului si apoi pe scoaterea imobilului la vanzare.

2015-05-11  -  Raspuns Avocat:

Sotia a luat un credit de nevoi personale in 2008 eu ca sot sunt pensionar nu am semnat nimic, acum sotia a primit de la executoriu judecatoresc somatie ca pune apartamentul in executare silita locuinta fiind cumparata impreuna.Intrebare :creditorul nu face partaj la locuinta, daca ea mai plateste 1/2 din salariu la alta banca si daca nu mai are nici servici , sau decedeaza i-mi pune mie proprire pe pensie.Va multumesc

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-07

Executare silita CNADNR

Taxa rovinieta


Buna ziua, Am primit Instiintare ca sant executata silit ptr neplata contraventiei din 2011, ca nu am avut rovinieta pe drumul public, desi eu am platit aceasta amenda la Primaria de care apartin in 03.12.2012. Imi cer un Birou de executori judecatoresti sa platesc 28 euro ptr creanta si 269,92, cheltuieli de executare silita! Nu inteleg de ce, daca am platit? Ce sa fac? Va multumesc

2015-05-07  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, cel mai probabil dvs. ati achitat amenda primita pentru savarsirea contraventiei de a circula pe drumurile nationale fara rovinieta. Amenda se platea la primarie si intra in conturile administratiei financiare. Contravaloarea rovinietei era o suma adiacenta, pe care cel mai probabil nu ati platit-o, de aceea CNADNR-ul va executa silit in prezent. Cu toate acestea, executarea silita este nelegala, deoarece textul de lege care prevedea obligarea contravenientului la plata contravalorii rovinietei a fost abrogat din 2012. In aceste conditii, aveti la dispozitie 15 zile de la momentul primirii somatiei de la executorul judecatoresc, sa formulati contestatie la executare in fata instantei judecatoresti competente, pentru a solicita anularea executarii silite nelegale.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-06

Girant

Beneficiu de diviziune


Buna ziua, Am girat pe cineva care de cateva luni nu a mai platit rata. institutia finaciara a obtinut proprirea pe salariu/pensie pentru cei 2 giranti si pentru debitorul principal. Atat timp cat isi poate recupera prejudiciul de la debitorul principal. De ce opreste si de la giranti? Pot invoca aici Beneficiul de discutiune conform legii 287/2009 art 2294. Pot face ceva si impotriva debitorului? Multumesc cu respect.

2015-05-06  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, creditorul poate sa isi recupereze creanta in acelasi timp de la debitorul principal, cat si de la giranti. In mod normal ati putea sa invocati beneficiul de discutiune , insa este bine ca inainte de a intreprinde o astfel de actiune sa cititi contractul de credit si sa vedeti daca nu ati renuntat expres la acest beneficiu (majoritatea contractelor de credit in care exista giranti au inserate astfel de clauze, in care girantii coplatitori renunta expres la beneficiul de discutiune si la beneficiul de diviziune). Cat priveste actiunea impotriva debitorului: la momentul achitarii integrale a debitului catre creditor, aveti deschisa o actiune impotriva debitorului, prin care acesta sa fie obligat sa va achite tot ce ati platit dvs. pentru el creditorului.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-05-04

Poprire cont

Contestatie la executare


Buna ziua!Va rog daca ma puteti ajuta cu o informatie:in cazul unei popriri dintr-un contract de credit unde am calitatea de coplatitor,asupra unui cont unde platesc rata altui credit,in situatia in care achit debitul(depun banii in cont,unde depun rata pentru celalalt credit)pentru care s-a pus poprire validata,pana la anularea popririi validate in instanta, imi pot plati ratele in continuare pentru a nu fi in situatia de a ramane cu restante la celalalt credi? Imi puteti spune estimativ cat dureaza in instanta anularea acestei popriri,se poate face si la urgenta? Mentionez ca nu este vorba de unul si acelasi credit,poprirea a fost pusa de un creditor pentru un credit unde am fost coplatitor ,pe un cont in care platesc rata pentru credit PRIMA CASA.

2015-05-04  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, contul fiind poprit, orice sume introduceti in acel cont vor fi retinute spre a fi virate creditorului care a instituit poprirea. Anularea popririi poate fi facuta numai pe calea contestatiei la executare, printr-o actiune in fata instantelor judecatoresti, iar in masura in care instanta de executare va constata ca executarea silita a fost pornita in mod netemeinic impotriva dvs. va anula executarea, cu consecinta deblocarii conturilor poprite. Odata ce contestatia la executare este depusa pe rolul instantei competente, se poate cere suspendarea executarii pana la solutionarea definitiva a contestatiei. Pentru ca instanta sa suspende executarea, trebuie platita o cautiune de pana la 10% din cuantumul debitului urmarit.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-22

Diploma licenta Spiru Haret

Obligare universitate emitere diploma licenta


Buna ziua. Sunt absolvent a Facultatii de Psihologie, forma de invatamant zi, SPIRU HARET, promotia 2011. In prezent la serviciu am depus la dosar doar o adeverinta eliberata de facultate, care este valabila pana la eliberarea diplomei. Cei de la universitate nu vor sa-mi elibereze diploma de licenta deoarece se afla in proces cu cei de la Ministerul Invatamantului. In prezent nu pot promova pe post din cauza ca nu am acea diploma, ci doar adeverinta. Este legal? Sau acea adeverinta este valabila pana la eliberarea diplomei de licenta? Multumesc.

2015-04-22  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, problema ne-emiterii diplomelor de licenta de catre Universitatea Spiru Haret este notorie. Toti absolventii acestei universitati fiind obligati sa actioneze in judecata universitatea, pentru ca aceasta sa fie obligata pe cale judecatoreasca sa emita diploma de licenta. Intelegem ca este si cazul dvs., de aceea singura cale de urmat este o actiune in instanta.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-21

Vanzare-cumparare autoturism

Predarea certificatului fiscal


As dori sa stiu daca ma puteti ajuta intr-un caz nu foarte special. Anume,acum un an si jumatate am cumparat un autoturism de la un cetatean din Bucuresti. Dansul nu vrea sa imi dea certificatul fiscal sa pot inscrie auto pe numele meu, desi el a completat pe spatele talonului ca a fost instrainat. Eu am inregistrat masina la fisc pe numele meu, dar nu o pot inmatricula la politie in lispa certificatului fiscal. Acum va rog sa imi spuneti care este procedura legala, mai ales dupa noul cod civil, ca sa pot inmatricula masina? Va multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul dvs.

2015-04-21  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, potrivit noului cod civil, vanzatorul este obligat sa predea toate titlurile si documentele privitoare la proprietatea sau folosinta bunului. In aceste conditii, vanzatorul este in culpa pentru nepredarea catre dvs. a certificatului fiscal, creandu-va prejudicii prin fapta sa. Daca problema nu poate fi solutionata pe cale amiabila, va trebui sa actionati in judecata pe vanzator pentru a va pune la dispozitie certificatul fiscal si sa ii solicitati si plata prejudiciilor cauzate prin nepredarea acestui document catre dvs. la momentul vanzarii, fapta de care se face vinovat exclusiv vanzatorul.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-20

Succesiune

Drepturile mostenitorilor


Buna Ziua, Problema mea este urmatoarea:suntem 4 frati dintre care 2 doar de tata. Ambii parinti sunt decedat (tatal primul)i si nu am apucat sa facem succesiunea niciunuia. Intrebarea mea este urmatoarea: vreunul din fratii de tata are vreun drept de a locui in apartamentul parintilor avand in vedere faptul ca, cotele lor de mostenire din imobil sunt foarte mici? Sau daca vreunul dintre ei cedeaza dreptul sau succesoral celuilalt astfel crescand cota parte a celui din urma? Mentionez ca este vorba de un apartament de 4 camere. Va multumesc!

2015-04-20  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, oricare dintre frati are dreptul de a locui in apartament atat timp cat este mostenitor si poate detine o cota, oricat de mica, din apartament. Daca in schimb cedeaza drepturile sale succesorale, cedentul nu mai are nicio calitate de mostenitor si atunci nici nu mai are dreptul de a locui in apartament.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-19

Recuperare creante

Interventia prescriptiei extinctive


Dupa mai bine de 10 ani am primit o scrisoare de la eos ksi cum ca mai am de plata cca.100 lei. Specific ca a platit atunci mama mea dar dupa atita timp chiar nu stiu daca mai am factura. Problema este ca in scrisoarea primita acum nu se specifica anul pentru care a fost emisa. Mentionez ca de mai bine de 10 ani eu folosesc doar telefon cu cartela preplatita. Nu sunt de acord sa mai platesc inca o data ceea ce a fost platit. Solicit un sfat. Va multumesc.

2015-04-19  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, trebuie sa solicitati clarificari de la firma de recuperare pentru a sti pentru ce anume vi se solicita aceasta suma. In urma clarificarilor, daca suma este solicitata pentru ceea ce credeti dvs., puteti invoca prescriptia dreptului la actiune si bineinteles, puteti dovedi plata.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-16

Intabulare proprietate

Plata sultei


Buna ziua, Am dobindit un apartament prin instanta-iesire din indiviziune- cu plata unor sulte. Am consemnat sumele la banca pentru fiecare mostenitor. Recipisele au fost predate executorului judecatoresc, inregistrate legal.S-au prezentat la executor doi din trei mostenitori la termenul stabilit. Pentru al treilea s-a trimis prin posta recipisa.S-a intocmit un proces verbal din care reiese ca doi s-au prezentat iar al treilea nu. Am depus documentatia pentru intabulare. Biroul de resort m-a intabulat pe mine, dar a intabulat si dreptul de ipoteca legala cu valoarea sultei pentru mostenitorul care nu s-a prezentat la ridicarea recipisei cu sulta. Este legal din moment ce eu am consemnat la banca toate sultele? Va multumesc.

2015-04-16  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, intelegem ca pentru persoana care nu s-a prezentat ati consemnat suma cu titlu de sulta la CEC, pe numele creditoarei. In acest caz, pentru a nu mai exista inregistrarea in cartea funciara a sultei, trebuie sa urmati o procedura in instanta de validare a ofertei reale urmate de consemnatiune.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-04-07

Vanzare-cumparare autovehicul

Inmatriculare autoturism


Am achizitionat prin contract de vanzare-cumparare un auto sh din Austria adus de o persoana din Timisoara. Am facut actele in Bucuresti, traduceri, carte, timbru de mediu, dupa care am solicitat vanzatorului fiscalul (auto a avut un rand de numere rosii de la vanzator), acum ma poarta cu vorba spunand ca nu i-am trimis actele originale si traducerile pentru fiscal. Cum imi pot inmatricula masina daca nu imi da fiscalul?

2015-04-07  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, puteti sa il somati pe vanzator, prin executor judecatoresc sa va puna la dispozitie toate documentele necesare inmatricularii autovehiculului. Daca nu se conformeaza, il puteti actiona in justitie, pentru a obtine o hotarare judecatoreasca de obligare a sa la punerea la dispozitie a actelor necesare, solicitand si daune pentru prejudiciile cauzate din intarzierea in a va remite toate documentele pe care avea obligatia de a vi le inamana pentru inmatricularea autovehiculului.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-03-27

Contract de inchiriere

Caracterul de titlu executoriu


Administrez o societate comerciala persoana juridica. Sediul nostru este inchiriat de la o persoana fizica in baza unui contract de inchiriere inregistrat de catre proprietar la ANAF. La randul nostru am in subinchiriat o parte din acest spatiu cu acordul proprietarului unei alte persoane juridice in baza unui contract de subinchiriere, in baza caruia emitem factura lunara purtatoare de tva. Intrebare: avem obligatia sa notificam la ANAF acest act de subinchiriere prin care sa mentionam ca incasam venituri si tva din operatii de subinchiriere, sau este suficient faptul ca la noi in contabilitate oricum se inregistreaza in cont separat acest fel de venituri? Va multumesc.

2015-03-27  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, persoanele juridice nu au obligatia de a inregistra contractul la administratia financiara, deoarece inregistrarile privitoare la profitul realizat din cedarea folosintei bunurilor se face in contabilitatea societatii. Cu toate acestea, este preferabila inregistrarea la administratia financiara, pentru ca respectiva conventie sa capete caracter de titlu executoriu, in caz de neplata a debitelor de catre sublocator.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-03-23

Executare silita

Dreptul creditorului la executare silita


In 2008 am facut un contract cu Orange cu abonament care dura 1 an de zile. Dupa un an, am mers la Orange sa reziliez contractul; la care ei mi-au raspuns ca dupa cererea scrisa trebuie sa platesc luna in curs. N-am facut nicio cerere si nu am mai platit nimic! Dupa circa 6 luni mi-a venit sa platesc o factura de cc 250 ron. Am refuzat sa platesc si am primit in decursul anilor tot felul de amenintari de la societati de recuperare cu factu. Dupa doi ani am primit o notificare prin care trebuia sa platesc 370 ron de la firma EOS KSI Romania srl. Ieri mi-a ajuns din nou sa platesc suma de 405 ron de la Cabinet de avocat, mentionand ca daca nu platesc se va recurge la ''orice act necesar pentru indeplinirea executarii silite'! Ce consiliu imi dati? Pot sa faca vreun demers impotriva mea; precizez ca nu am nimic pe numele meu deocamdata ca sa poata lua!

2015-03-23  -  Raspuns Avocat:

Firma creditoare va poate actiona in judecata, pentru a obtine un titlu executoriu impotriva dvs., pentru sumele neachitate, la care se adauga penalitati, potrivit contractului, precum si alte cheltuieli (cum ar fi cheltuieli de judecata, cheltuieli de executare, etc). Daca nu aveti niciun bun pe numele dvs, asa cum ati precizat, deocamdata creditorul nu are ce sa execute, insa executarea va continua pana la momentul la care creditorul isi va putea recupera integral creanta.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-03-19

Succesiuni

Cota sotului supravietuitor


Buna ziua, am urmatoarea problema: parintii mei sunt divortati de peste 20 ani. Tatal meu e recasatorit tot de atat timp. Tata a primit ca si mostenire de la bunicul meu un apartament cu 2 camere in centrul orasului. Actuala lui sotie avea o garsoniera dinaintea casatoriei cu tatal meu pe care a vandut-o si au achizitionat o masina destul de scumpa pentru anii '90 plus ca restul banilor i-au cheltuit impreuna. Masina s-a devalorizat iar in momentul vanzarii nu echivala decat cu un mic procent din pretul unei garsoniere. Tatal meu nu se mai intelege cu sotia lui iar aceasta are pretentia ca el sa ii cumpere o garsoniera pe care tatal meu nu si-o poate permite. El are si ceva probleme de sanatate si sotia sa considera ca, in cazul in care el decedeaza are si ea drept de proprietate asupra apartamentului primit de tatal meu mostenire de la bunicul. Va rog mult sa imi spuneti daca aceasta femeie are vreun drept asupra mostenirii de la bunicul meu. Eu consider ca banii i-au cheltuit impreuna marindu-si standardul de viata. Daca ar fi dator cu ceva ar fi cam cu jumatate de garsoniera. Ea nu a muncit de peste 15 ani si standardul ei de viata a fost unul bun. Tatal meu a muncit in permanenta si munceste si in momentul de fata. Ea are o pensie de boala care nu ii acopera nici pe departe cheltuielile. Va multumesc inca odata pentru ajutor.

2015-03-19  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, sotia tatalui dvs. nu este indreptatita la o garsoniera in acest moment, insa in cazul in care tatal dvs. decedeaza inaintea sotiei, aceasta are dreptul la o cota de 1/4 din mostenirea lasata de tata, indiferent cum au fost obtinute bunurile (ce compun masa succesorala) de catre tatal dumneavoastra.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-03-03

Contract credit

Scadenta anticipata


Am urmatoarea intrebare: In anul 2008 am luat un credit de nevoi personale cu codebitor,tatalmeu. Plata la ratele creditului s-au derulat fara probleme pana in anul 2010, cand salariul meu a fost diminuat cu 25%, respectiv ne-au fost taiate toate sporurile salariale. Fac mentiunea ca intre timp am facut o reesalonare la acest credit, contractul insa a fost semnat numai de mine, nu si de codebitor. La momentul actual nu mai pot face fata cu plata ratei de credit. Am intarzieri destul de mari peste 90 de zile. Am facut cunoscut bancii situatia mea.In data de 16 mai 2013 am trimis catre banca, la care am atasat si adeverinta de venit de la serviciu. Nu au raspuns la aceasta scrisoare. Am revenit cu o alta scrisoare in care i-am rugat ca, daca nu pot gasi o masura care sa ma scoata din aceasta situatie delicata, sa imi trimita refuzul in scris. Fac mentiunea ca am confirmarile de primire a scrisorilor. Intre timp tin legatura cu firma care are dosarul meu cu restante la credit,KRUK. Dupa ce am trimis prima scrisoare am mai platit o rata. Intrebarea acum : In cazul in care banca imi declara scadenta anticipata poate sa treaca la debitor daca eu sunt de acord cu poprirea salariului? Cum sa fac acest lucru, ca ei sa nu il declare scadent anticipat, avand in vedere ca am o situatie financiara precara? La creditul de nevoi personale mai am de platit 17.000 lei. Imi este foare teama de o eventuala executare. Eu nu am bunuri, insa codebitorul meu are, acestea sunt insa pe numele sotiei lui, mama mea.

2015-03-03  -  Raspuns Avocat:

In situatia in care intarzierile sunt asa de mari, din pacate nu puteti impiedica scadenta anticipata a creditului, situatie in care banca are dreptul de a se indrepta impotriva dvs. sau impotriva codebitorului, dupa propriul interes. Partea buna, daca putem discuta si de o parte buna in toata aceasta situatie, este ca banca nu poate executa bunurile comune ale tatalui dvs., decat dupa ce solicita partajul lor pe cale judecatoreasca, ceea ce mai intarzie lucrurile.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-25

Contract intretinere

Regim matrimonial


Buna ziua, Am o mare rugaminte la dvs , va rog sa ma ajutati in lamurirea unei situatii. Eu si sotul meu am cumparat in 2011 un apartament prin programul PRIMA CASA si suntem trecuti amandoi pe contractul de casa. Noi urmeaza sa avem grija de un batranel care nu are rude si nu are cine sa il ingirjeasca. Domnul doreste sa ii treaca ap pe numele sotului, sa ii faca contract de vanzare-cumparare, cu clauza sa avem grija de dansul, suntem casatoriti din 2010, apartamentul va fi bun comun sau va fi doar al sotului in cazul in care Doamne Fereste se intampla ceva, eu am drepturi asupra acestui ap ? Va multumesc frumos. O zi buna !

2015-02-25  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua daca ulterior intrarii in vigoare a Noului cod civil dvs. si sotul nu ati ales alt regim al bunurilor, atunci inseamna ca in cazul dvs. opereaza regimul comunitatii de bunuri, potrivit caruia bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Deci nu intereseaza daca contractul de vanzare-cumparare va fi facut doar pe numele sotului dvs., bunul va fi considerat bun comun, intrucat este dobandit in timpul casatoriei si, mai mult decat atat, intelegem ca si dvs. veti avea obligatia de a-l intretine pe respectivul batran.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-17

Contract de donatie

Forma donatiei


Buna ziua, posed un ,,Act de Donatie", semnat de fratele meu decedat in 04.07.2004, de mine si de doi martori, pentru mostenirea averii sale de catre fiul meu minor si de administrarea acesteia de catre mine pana la majoratul minorului. Acum alt frate al meu doreste o actiune la notariat prin care averea fratelui meu decedat sa fie impartita in proportie de 50%. Am inteles acum, dar e prea tarziu, ca acel act trebuia sa fie facut la notariat. Dar fratele meu a fost foarte bolnav si era inuman sa il port pe drumuri pentru avere.Am considerat ca semnaturile martorilor sunt suficiente, acum insa aflu ca s-ar putea sa nu fie suficient. Spuneti-mi va rog ce pasi trebuie sa fac si ce sanse am ca dorinta decedatului sa fie respectata.

2015-02-17  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, in mod cert actul nu poate fi considerat donatie, din cauza lipsei formei autentice. In schimb, daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege, actul ar putea fi considerat testament. Avocat Emilia Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-12

Inregistrare contract inchiriere

Societati Comerciale


administrez o societate comerciala persoana juridica. sediul nostru este inchiriat de la o persoana fizica in baza unui contract de inchiriere inregistrat de catre proprietar la anaf. la randul nostru am in subinchiriat o parte din acest spatiu cu acordul proprietarului persoana fizica unei alte persoane juridice in baza unui contract de subinchiriere , in baza cauruia emitem factura lunara purtatoare de tva. intrebare: avem obligatia sa notificam la anaf acest act de subinchiriere prin care sa mentionam ca incasam venituri si tva din operatii de subinchiriere, sau este suficient faprul ca la noi in contabilitate oricum se inregistreaza in cont separat acest fel de venituri.? va multumesc

2015-02-12  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, persoanele juridice nu au obligatia de a inregistra contractul la administratia financiara, deoarece inregistrarile privitoare la profitul realizat din cedarea folosintei bunurile se fac in contabilitatea societatii. Cu toate acestea, este preferabila inregistrarea la administratia financiara, pentru ca respectiva conventie sa capete caracter de titlu executoriu, in caz de neplata a debitelor de catre sublocator. Avocat Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-11

Rate credit IFN

Abuzuri recuperari credite


buna ziua.. maicamea are un credit la cetelem si nu si-a mai permis sa plateasca ratele la timp, dupa care ea a plecat din tara si am incercat sa vorbesc cu persoanele respective pentru a afla despre ce e vorba si a ajunge la un acord dar nimeni nu a vrut sa vorbesca cu mine. Am incercat sa vorbim cu cei de la cetelem pentru o intelegere amiabila de plata in rate deoarece nu ne permitem sa platim toata suma odata si dansii nu sunt de acord... As dori sa stiu de ce nu e posibil sa platim esalonat suma?

2015-02-11  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, ce este corect sa faca cei de la Cetelem este sa puna in executare conventia semnata cu mama dvs., deoarece intelegem ca mama nu a mai platit ratele potrivit intelegerii facute. Esalonarea nu este obligatorie, creditorul putand stabili daca este sau nu in interesul sau sa acorde esalonarea. Ce nu este corect sa faca cei de la Cetelem: sa va execute pe dvs. pentru o datorie contractata de mama dvs. Cetelem nu poate executa decat bunurile care sunt proprietatea personala a mamei dvs. Avocat Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-10

Impozit mostenire

Succesiuni


Buna ziua!Suntem doi frati si in urma decesului mamei acum un an de zile ,nu ne mai intelegem cu tatal nostru deloc.Mentionez ca succesiunea nu a fost facuta . In urma discutiilor am ajuns la intelegerea sa vindem casa si fiecare sa-si ia cota parte.Se poate face aceasta vinzare fara aceasta succesiune?? Mai mentionez faptul ca imobilul este format din casa veche pe care sunt acte de proprietate si o bucata de casa construita in baza unei autorizatii de constructie, dar care nu a fost inca intabulata. In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat!

2015-02-10  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua. Vanzarea casei nu se poate face fara dezbaterea succesiunii, deci mai intai va trebui sa dezbateti mostenirea si abia apoi veti putea vinde imobilul. Pentru a nu plati impozit pe transferul dreptului de proprietate din mostenire, este bine sa va grabiti cu dezbaterea succesiunii, astfel incat aceasta sa fie finalizata in decurs de maxim 2 ani de la momentul decesului mamei dvs. Avocat Emilia Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-09

Penalitati intarziere abonament telefonie

Clauze penale contract


Am facut acum cativa ani un abonament la vodafone pe numele meu dar din diverse motive nu l-am m-ai putut plati,iar acum ma cauta o firma recuperatorie ca sa platesc altfel ma da in judecata.eu momentan nu dispun de aceea suma,abon nu era mult in jur de 3 mil,dar cu penalizari si tot ce au mai pus cei de la firma de recuperare suma e in jur de 30 si ceva de mil,nu stiu daca conteaza dar la sf lunii am sa nasc si nu pot achita aceea suma deoarece nu imi permit.as vrea sa stiu ce imi pot face daca ma da in judecata,ma pot baga la inchisoare(stiu ca suna ciudat dar in ziua de azi totul e posibil).mai vreau sa mentionez ca nu am nici un bun pe numele meu(casa,masina,etc. va multumesc

2015-02-09  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, in cazul in care nu platiti si veti fi data in judecata, pe langa debitul principal si penalitati, se vor adauga si cheltuielile de judecata. Odata ce va exista o hotarare judecatoreasca de obligare a dvs. la plata datoriei, creditorul o va putea pune in executare, urmandu-se toate caile prevazute de lege pentru recuperarea creantei: poprire pe veniturile dvs., scoaterea la licitatie a bunurilor mobile si/sau imobile. Pentru neplata datoriei nu puteti sa intrati la inchisoare, intrucat fapta nu este penala. Daca nu aveti nici venituri si nici bunuri de executat, in prezent nu vi se poate intampla nimic, insa in situatia in care in viitor veti inregistra venituri sau veti dobandi in proprietate anumite bunuri, creditorul le poate valorifica pentru a-si recupera creanta pe care o are impotriva dvs. Avocat Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-08

Intocmire testament

Succesiuni


in cazul in care nu am copii , nici rude directe , ce fel de testament pot incheia pentru a lasa unor camine de copii sau batrani mostenirea ? daca am o prietena , nu sunt casatorit , stam impreuna , dar nu permanent si nu cu lucrurile mutate la adresa ei , poate emite pretentii la momentul disparitiei mele ? mentionez ca am 55 de ani , dar vreau sa organizez problemele pentru batranete multumesc anticipat , pentru o informare gratuita.

2015-02-08  -  Raspuns Avocat:

Stimate dle. Constantin, in cazul in care nu aveti rude si nici sotie, atunci puteti lasa intreaga mostenire, prin testament, oricarei persoane doriti. Testamentul poate fi olograf (scris in intregime de mana dvs., datat si semnat de dvs.) sau autentic (intocmit la un notariat si autentificat de notarul public). Cu privire la concubina, daca la data decesului nu sunteti casatoriti, concubina nu are niciun drept la mostenirea lasata de dvs. Avocat Emilia Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-02

Vanzare apartament la licitatie

Executare silita


Buna ziua Indraznesc sa va intreb pentru a ma indruma intr-o problema. In 2006 sotul meu a luat un credit de la banca, dar din 2010 nu a mai putut achita ratele ulterior ramanand si fara servici. Nu a intrerupt plata dar nu a putut achita ratele lunare stabilita. Anul trecut am primit de la executorii judecatoresti ca scot apartamentul la vanzare desi creditul nu era garantat cu apartamentul iar acesta este pe numele la amandoi iar eu nu am semnat nimic cu banca. Intrebarea mea este pot sa execute silit apartamentul in aceste conditii?

2015-02-02  -  Raspuns Avocat:

Apartamentul poate fi scos la licitatie in procedura executarii silite, chiar daca imprumutul contractat de sotul dvs. nu a fost garantat cu respectivul apartament. Cu toate acestea, daca imobilul este proprietate comuna, atunci, prealabil executarii silite, creditorul trebuie sa introduca cerere de partaj a bunurilor comune ale dvs. si ale sotului, pentru a se stabili care sunt cotele fiecaruia din bunuri. Cu stima, Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-02-02

Executare silita rovinieta - Abuz CNADNR

Executari silite


Am o problema cu o hotarare judecatoreasca de executare silita desi amenda a fost platita, doar ca nu venise atunci si aia de la cnadnr de 28 euro, care a venit acu, si stiu ca asta s-a anulat printr-o lege din 2012, din ce inteleg e un abuz, as vrea sa stiu ce as putea face, nu e vb de bani ca nu e o avere dar.... mi se pare ca e un furt! Mai sunt cateva chestii care ar putea ajuta cazul respectiv, si anume: faptul ca instiintare de plata, p.v. sau orice alte documente pentru chemari in instanta nu puteam sa le primeasc avand in vedere ca eram in Austria, (cu drepturi legale 2011- prezent) iar in Romania am o alta adresa din 2011 si cu toate astea hotararea a venit la vechea adresa, fiind instiintat de un cunoscut care lucreaza la posta in localitatea cu adresa mea de pana in 2011 si nu la cea actualizata in C.I. Cu siguranta mare parte din dovezile de la dosar au si ceva semnaturi neconforme, mai ales ca documentele din ce inteleg eu trebuiesc predate personal si cu semnatura unui martor. Banuiesc eu conform constitutie art. 15 (asta daca se aplica si pentru civil nu doar pentru penal) ar trebui sa ma incadrez la legea din 2012 (in care acea taxa de 28 euro a disparut), chiar daca amenda a fost luata in 2011. Daca ma puteti ajuta cumva, macar cu un sfat daca sa fac contestatie, mai am cateva 5 zile in care as putea face asta, si daca vom avea sorti de izbanda sau ma voi lupta cu morile de vant. Va multumesc anticipat. O zi buna!!

2015-02-02  -  Raspuns Avocat:

Executarea silita pornita de CNADNR este nelegala, deoarece nu mai aveau voie sa perceapa aceasta taxa, odata cu aborgarea in 2012 a articolului care prevedea perceperea taxei pentru rovinieta. Pe cale de consecinta, faceti contestatia la executare pentru a se desfiinta executarea silita pornita de CNADNR impotriva dvs. Cu stima, Alina Ciocanea-Hristescu.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-28

Banca opreste salariul

Poprire venituri


Buna ziua va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns la o intrebare:am un credit de nevoi personale la care am ramas restanta cu suma de 2600 roni.pana acum o luna am fost in concediu crestere copil si pe cardul de salariu nu a mai intrat nici un ban in afara de cei pe care ii depuneam eu pt rata acum insa in momentul in care mi se vireaza salariul banca imi opreste tot salariul pt acoperirea restantei.intrebarea mea este pot opri tot salariul?au acest drept?stiam ca au voie sa oprească 30% din salariu dar ei mil opresc pe tot.va rog mult sa mă ajutati cu un raspuns .Multumesc mult

2015-01-28  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua. Poprirea poate fi doar pentru 1/3 din venitul net incasat. Daca vi se popreste intregul venit, va trebui sa faceti contestatie la executare pentru a reglementa situatia. Avocat Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-27

Cote Mostenitori

Succesiuni


In anul 1991 bunica mea a primit documentele care-i atestau proprietatea asupra pamantului colectivizat. La decesul ei, in 1996, s-a deschis succesiunea prin care s-a stabilit o cota de o treime pentru fiecare copil al bunicii. In urma certificatului de mostenitor, s-a emis un act de proprietate cu numele celor trei mostenitori directi. Anul trecut in luna mai s-a stins din viata si mama. Eu sunt singurul sau copil. Intrebarea mea este -daca sotul supravietuitor al mamei mele are drept asupra acestei mosteniri si in ce cota parte. Va multumesc mult.

2015-01-27  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua. Mostenirea mamei dvs. se imparte astfel: 3/4 veti prelua dvs., in calitate de unica descendenta a mamei, iar o cota de 1/4 din ceea ce a apartinut mamei dvs. va reveni sotului supravietuitor. Avocat Alina Ciocanea-Hristescu

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-22

Partaj intre soti

Familie


Buna ziua, As vrea sa a informez referitor la impartirea bunurilor dupa divort. In cazul in care un cuplu divorteaza, dar au cumparat un apartament dupa casatorie, insa sotul a participat cel mai mult financiar, cum se imparte casa? Daca apartamentul e pe numele sotului, sotia are dreptul la jumatate dupa divort? Sotul ar vrea sa-i apartina lui apartamentul, cum ar trebui sa procedeze? Va multumesc frumos!!!

2015-01-22  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, bunul fiind dobandit in timpul casatoriei, este bun comun, urmand a se imparti intre soti, in caz de divort. Daca unul dintre soti poate proba o contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune din timpul casatoriei, atunci acel sot va obtine o cota majoritara din comunitatea de bunuri. Cota se va stabili de catre instanta (in cazul in care sotii nu se inteleg si partajul se face in instanta) in functie de probatoriul administrat (probatoriu din care sa reiasa contributia majoritara a unui sot). In cazul in care unul dintre soti doreste sa ramana cu apartamentul in urma partajului, va fi obligat sa plateasca celuilalt sot o sulta, reprezentand echivalentul banesc al cotei sotului din bunul supus impartelii.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-21

Abuz asociatie proprietari

Drepturile si obligatiile proprietarului


Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc locativ unde este administrat de asociatie de condomeniu care au facut adunare pe etaj, unde eu nu am fost prezent si unde ei au hotarit sa stringa o suma de bani pentru reparatia blocului! eu nus de acord si nu am achitat suma pentru reparatia blocului insa celalte servicii (apa rece, apa calda, caldura ) tot timpul au fost achitate la timp! PROBLEMA: ei miau deconectat apa calda si cea rece sup pretextul ca am datorii fata de asociatie (merge vorba de suma separata pentru reparatiea blocului care nus sunt de acord si nu este achitata) eu mam rugat la ei sami deschida inapoi apa pe un scurt timp ca sa ma consult cun jurist ca sa vad cum procedez pe viitor - miau conectat apa inapoi pe un scurt timp si mau amenintat ca daca nu achit ma vor deconecta pina nu achit banii (se pune intrebarea este aceasta o incalcare a dreptului omului ? este aceasta un santaj ?) spunetimi va rog cum sa procedez legal ca sa nu fiu deconectat de la servicii comunale? si spunetimi va rog cum sa procedez ca sa nu fiu santajat si amenintat pe viitor cu deconectari? ce trebuie sa interprind ? au ei dreptul sa ma deconecteze de la serviciile care real sunt achitate ?

2015-01-21  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua, asociatia nu are dreptul sa va deconecteze de la utilitati doar pentru faptul ca nu ati platit acele cheltuieli. Acesta este un abuz si ar trebui sa formulati o notificare catre asociatie (cel mai bine, intocmita de un avocat) prin care sa instiintati asociatia ca prin actiunile intreprinse creeaza un abuz, care este sanctionat prin lege. Pe de alta parte, atat timp cat in asociatie s-a deciz cu majoritate de voturi ca membrii sa plateasca o anumita suma de bani pentru reparatie, dvs. trebuie sa va supuneti hotararii asociatiei si sa platiti suma de bani. In caz contrar, asociatia are la indemana calea unei actiuni in justitie impotriva dvs. pentru a va obliga sa platiti suma de bani. Acest demers este legal, intreruperea utilitatilor nu este legala.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-20

Desfintare contract Romtelecom

Reziliere contracte telefonie


Am un contract de telefonie fixa si internet cu Romtelecom. Sunt abonata la ei de cativa ani iar acum am prelungit contractul pe inca un an. Desi sunt la zi cu facturile si nu am intarziat cu plata sau orice altceva am un deranjament de aproximativ o luna nu imi functioneaza nici internetul si nici telefonul. sun in fiecare zi la relatii cu clientii si mi se deschide o sesizare pentru a rezolva deranjamentul dar dupa 72 de ore se inchide sesizarea desi nu a fost rezolvat deranjamentul si se deschide alta. probelema zic ei ca trebuie sa mi se inlocuiasca un fir dar ca nu se stie cand se rezolva desi in contract spu ca trebuie rezolvata in maxim 72 de ore. sun in fiecare zi la ei da mereu spun ca ei nu stiu cand se rezolva si ca in mod normal ar fi trebuit rezolvat ca nici ei nu stiu de ce dureaza asa mult mi se cere nr de telefon k o sa fiu sunata si ca o sa se dea email catre superiori spre a fii rezolvat dar niciodata nu ma suna nimeni. contractul nu il pot incheia zic ei pt ca sunt abonata pe inca un an desi nu mi se ofera serviciile pentru care platesc si sunt scrise in contract. eu nu ma pot abona la alt furnizor pt ca nu stiu daca ei au de gand sa imi repare internetul sau nu si nu pot platii apoi 2 abonamente. toti vecinii din jur au internet numai eu am deranjament. vremea e favorabila pentru a putea venii cineva sa imi schimbe acel fir. desi am aproape o luna de cand internetul nu imi functioneaza ei nu au de gand sa imi rezolve deranjamentul pentru ca azi am sunat la ei si acelasi lucru mi-au spus pe care il spun zilnic ca o sa fiu sunata ca o sa sa dea email la superiori nimeni nu stie cand o sa se rezolve ... cum pot rezolva aceasta problema? sa merg la protectia consumatorului sau sa ii dau in judecata pentru ca nu se respecta ceea ce se spune in contract. Nu ma asteptam ca de la o firma serioasa cum e Romtelecom sa patesc asa ceva. Daca ma puteti ajuta. Multumesc

2015-01-20  -  Raspuns Avocat:

Buna ziua,firma fiind in culpa, dvs. puteti desfiinta contractul pentru nerespectarea obligatiilor de catre Romtelecom. Nu are nicio legatura faptul ca aveti semnat contractul pe inca un an, atat timp cat Romtelecom nu si-a indeplinit obligatiile, puteti oricand sa reziliati contractul. De asemenea, puteti cere daune-interese pentru prejudiciile cauzate pentru nerespectarea de catre Romtelecom a acestor obligatii contractuale.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2015-01-19

Comisioane abuzive banci

Nulitate clauze abuzive


Buna ziua, Cu dorinta de a nu deranja, as vrea un raspuns de la dumneavoastra daca se poate. In anul 2007 am facut un credit de nevoi personale cu o dobanda fixa de 14.73 pe an. DAE nu e specificat in contract dar este specificat foarte clar comisionul de rambursare anticipat, care este de 3%. Dupa publicarea OG nr 50 / 2010, eu nu am semnat nici un act aditional la contractul de credit. Acum eu vreau sa fac o refinantare prin alta banca. As dori sa imi spuneti daca eu sunt obligata sa platesc cei 3% comision de rabursare anticipat chiar daca nu am semnat nici un act aditional la contractul de credit cu banca. Contractul de credit se deruleaza pe 10 ani (2008-2018). Si daca legea se aplica si pentru contractele de credit semnate inainte de 2010 fara un act aditional semnat in prealabil cu banca. Multumesc anticipat.

2015-01-19  -  Raspuns Avocat:

OUG 50/2010 nu se aplica contractelor de credit incheiate inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, cu exceptia aplicarii comisionului de rambursare anticipata. Astfel, chiar daca contractul dvs de credit a fost incheiat inainte de aparitia OUG 50/2010, vor fi aplicabile dispozitiile acestei ordonante in ceea ce priveste procentul compensatiei la care este banca indrituita in situatia rambursarii anticipate. Potrivit art. 67 din OUG 50/2010, intrucat perioada de timp pana la terminarea perioadei contractuale este mai mare de un an, daca veti rambursa anticipat creditul in acest an, veti avea obligatia de a plati cu comision de rambursare de maxim 1% din valoarea rambursata anticipat. Deci, nu are importanta clauza din contract care prevedea un procent de 3% pentru rambursarea anticipata, intrucat prevederile ordonantei 50/2010 prevaleaza. Legat de contractul de credit, in masura in care doriti sa aflati daca acesta contine comisioane abuzive (ex: comision acordare credit, comision risc, comision administrare, etc), ne puteti trimite contractul scanat, pentru analiza. In situatia in care conventia incheiata cu banca cuprinde astfel de comisioane, puteti actiona institutia bancara in judecata, pentru anularea clauzelor abuzive cuprinse in contract, si obligarea bancii la restituirea sumelor pe care le-ati platit pana in prezent cu acest titlu.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2009-09-07

Mostenire prin instanta

Succesiuni


Buna ziua, intrebarea mea este daca pot sa fac succesiunea prin judecatorie evitand notariatul? Multumesc

2009-09-07  -  Raspuns Avocat:

Stimate dle. Gabriel, Pentru a putea dezbate succesiunea prin instantele de judecata trebuie ca in primul rand sa existe mai multi mostenitori care nu se inteleg cu privire la impartirea masei succesorale. Sub un alt aspect, nu exista niciun beneficiu (in afara cazului prezentat mai sus cand procedura succesorala oricum se suspenda) sa dezbateti succesiunea prin instanta, intrucat legea taxelor de timbru s-a modificat si veti fi obligat sa platiti 3% din valoarea bunurilor ce intra in masa succesorala. In aceste conditii, taxele prin instanta ajung la taxele notariale pentru succesiuni sau chiar pot fi mai mari. Un alt inconvenient al dezbaterii succesiunii in instanta este timpul indelungat de solutionare a cauzei, mai ales in prezent, cand cauzele sunt suspendate ca urmare a grevei din justitie.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2009-05-19

Rezolutiune Contract

Contract Vanzare-Cumparare


Doresc sa stiu daca se mai poate face ceva in cazul unui contract de vanzare-cumparare a unui lot de pamant, unde nu am primit banii. Va multumesc.

2009-05-19  -  Raspuns Avocat:

Se poate cere rezolutiunea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara sau se poate solicita obligarea cumparatorului la plata sumei de bani pe care o datoreaza in baza contractului.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2009-01-05

Inselaciune pe internet

Inselaciuni


Buna ziua, problema mea este urmatoarea :am primit un e-mail precum ca am castigat un premiu la loteria din Marea Britanie.Agentul meu de creante mi-a zis ca trebuie sa iau legatura cu directorul de finante si virari din Londra. Acesta mi-a zis ca am nevoie de urmat anumite documente, apoi la sfatul sau am luat legatura cu un avocat din Londra, acesta mi-a zis ca ma poate reprezenta dar ca trebuie sa-i trimit o anumita suma de bani inainte. Intrebarea mea este:cum pot afla daca este o inselatorie?daca ma poate reprezenta un avocat roman?sau ce trebuie sa fac ? va rog sa-mi trimiteti raspuns.

2009-01-05  -  Raspuns Avocat:

Opinam ca este o escrocherie, intrucat in prezent circula foarte multe astfel de mesaje de castiguri fabuloase, care sunt cat se poate de fabuloase. In primul rand, am dori sa stim daca ati participat la vreun concurs, loterie,in UK sau care este baza prin care expeditorul sustine ca ati castigat acest premiu. Este foarte posibil ca acest avocat sa fie de fapt o veriga in tot acest lant si sa va determine sa platiti niste bani pentru niste servicii de care nu veti beneficia niciodata.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-11-11

Recuperare Create

Cesiunea contratului de credit


Am un credit neplatit iar cei de la firma de recuperari tot suna si trimit notificari.Creditul este in euro iar notificarile le primesc in lei. Este legal sa ma contacteze o firma de genul acesta din moment ce eu am facut un contract cu banca? Este legal sa ma sune si sa ameninte ca imi iau bunrule? Nu am primit niciun document in care sa mi se arate ca banca respectiva a cedat creanta acestei firme de care sincer nu am auzit.Ce pot face sa scap de ei? Va multumesc

2008-11-11  -  Raspuns Avocat:

Pentru a putea avea dovada ca firma de recuperare de debite are intr-adevar dreptul de a cere de la dvs. suma de bani pretinsa, trebuie sa le faceti o notificare prin care sa le cereti actele doveditoare ale cesiunii facute de banca.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-10-22

Nulitatea Contractului de Vanzare-Cumparare

Contract Vanzare-Cumparare


Am o problema de rezolvat.Terenul arabil pe care l-am avut mostenire de la parintii mei a fost lucrat de fratele meu, iar de vreo 2-3 ani am aflat ca acesta l-a vandut fara aprobarea noastra.Ne-a declarat decedate pe mine si pe surorile mele, dupa care si-a insusit toti banii.Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac in cazul acesta pentru a imi recupera banii pierduti. Mutumesc anticipat

2008-10-22  -  Raspuns Avocat:

Puteti face o actiune in nulitatea contractului de vanzare-cumparare precum si a certificatului de mostenitor.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-10-10

Datorii la banca - Credit

Partaj intre soti


Buna ziua, sunt casatorita de 3 ani si as dori sa divortez de sotul meu. Impreuna am luat o garsoniera prin credit de la banca. Eu sunt titularul creditului. Nu avem copii in urma casatoriei. Intrebarea este ce posibilitati as avea sa pastrez locuinta? Nu dispun de posibilitatea de a plati jumatate din valoarea casei. As putea eventual sa dovedesc ca in timpul casniciei eu am avut salariu mai mare si drept concluzie din banii mei s-au platit ratele? As putea ramane cu locuinta si cu ratele tot eu? Va rog lamuriti-ma. Astept un raspuns din partea dvs.

2008-10-10  -  Raspuns Avocat:

In situatia prezentata, pentru ca dvs. sa puteti ramane in garoniera trebuie sa achitati sotului jumatate din suma din credit care s-a achitat pana acum si sa preluati creditul. Acest lucru se face printr-o actiune de divort avand capat de cerere si partaj.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-09-08

Cumparare teren

Vanzare-Cumparare


Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un teren, chiar am dat un mic avans pentru teren dar vreau sa ma interesez mai in amanunt de aceasta parcela cat si de vanzator, nu vreau sa am probleme cu cumpararea terenului, nu vreau sa fiu pacalita de vanzator. As dori sa stiu care sunt actele pe care trebuie sa le primesc de la vanzator si daca nu are cumva ipoteca pe teren sau alte probleme juridice. As dori sa ma indrumati cu cateva informatii care sunt necesare pentru cumpararea terenului. Va multumesc anticipat

2008-09-08  -  Raspuns Avocat:

Terenul respectiv trebuie sa aiba cadastru si intabulare, iar proprietarul va trebui sa prezinte un certificat fiscal prin care sa se ateste ca este la zi cu plata impozitului. In acelasi timp notarul este obligat sa ceara un extras de carte funciara din care sa rezulte ca terenul este liber de sarcini.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-09-03

Actiune in revendicare

Proprietate


In aprilie 2008 am obtinut o hotarire irevocabila pentru un teren, conform legii 247/2005, pe vechiul amplasament. Pe acest teren a fost si o casa care a fost demolata abuziv.Va rog sa imi spuneti daca mai am dreptul la despagubiri pentrucasa. Va multumesc

2008-09-03  -  Raspuns Avocat:

Daca in momentul in care ati introdus actiunea in instanta pentru retrocedarea terenului nu ati cerut si despagubiri pentru imobilul demolat abuziv, in prezent aveti la indemana actiunea in revendicare, pentru a obtine despaguburi pentru casa demolata.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-05-28

Iesire din indiviziune

Proprietate


Va rog sa aveti amabilitatea de a ma lamuri in urmatoarea problema. Sunt proprietara unui teren, impreuna cu alti doi frati ai mei. In cazul in care doresc sa ies din indiviziune, este necesara prezenta celorlati doi frati in fata notarului, sau ma pot prezenta singura?

2008-05-28  -  Raspuns Avocat:

Pentru iesirea din indiviziune este necesara prezenta tuturor proprietarilor. Daca nu doresc sa vina sau sa iasa din indiviziune, va trebui sa introduceti actiune in instanta.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-04-03

Dreptul la mostenire al copiilor

Succesiuni


O familie, decedeaza sotul acum 7 ani. Lasa in urma 3 copii.Tatal sotului este decedat si el de mult timp. Copiii au dreptul la mostenire si ne intereseaza sa stim dupa cat timp se pierde acest drept. Au trecut 7 ani. Mai pot deschide succesiunea? Daca da, care este termenul maxim pentru a nu pierde acest drept?

2008-04-03  -  Raspuns Avocat:

Dreptul de mostenire nu se pierde. Mostenitorii trebuie sa mearga la un notar si daca se inteleg, se vor deschide mosteniri succesive dupa tata si dupa tatal acestuia, iar cei trei copii ii vor mosteni pe amandoi.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2008-02-25

Obligatii chirias

Contract de inchiriere


Am o problema si as vrea sa stiu ce se poate face. Eu stau intr-un apartament in chirie si nu am contract cu proprietara. Dansa a intrat in apartament fara acordul meu in repetate randuri si pentru ca eu i-am reprosat acest lucru ea ameninta ca ma da afara. Poate sa faca acest lucru daca nu avem un contract? Ma poate obliga sa paresesc imobilul? Cand am discutat termenii intelegerii intre noi mai erau si alte persoane de fata. Nu ma pot folosi de acest lucru pentru a o impiedica sa ma dea afara? Si as mai avea o intrebare : daca totusi ma da afara si eu nu apuc sa platesc toate facturile ea ma poate obliga sa o fac?

2008-02-25  -  Raspuns Avocat:

Proprietara va poate cere sa eliberati imobilul deoarece nu aveti niciun act scris care sa stea la baza intelegerii intre dvs, dar, in acelasi timp, nu va poate cere sa platiti facturile,deoarece si dvs. puteti aduce martori din care sa rezulte ca ati achitata toate facturile inainte sa plecati.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2007-12-20

Recuperare bunuri personale

Evacuari


Va rog frumos, as dori sa stiu ce pot face in cazul in care sotia m-a dat afara din apartament. Nu am reusit sa iau absolut nimic, nici macar hainele, nu mai vorbesc despre lucrurile cu care am intrat in casnicie, iar de la casatorie nu au trecut decat 10 luni. Vreau macar sa-mi pot recupera hainele si lucrurile personale care mi-au apartinut inainte de casatorie pana se va pronunta un divort. Apartamentul este proprietatea personala a socrilor mei si nu vreau sa am probleme daca ma duc acolo in lipsa cuiva.

2007-12-20  -  Raspuns Avocat:

Mergeti la sectia de politie din raza fostului domiciliu comun si depuneti o plangere. Rugati politistul sa mearga impreuna cu dvs. la fosta sotie sa va luati lucrurile si sa intocmeasca un proces verbal cu indicarea bunurilor pe care le veti lua

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2007-10-12

Obligatii plata repartitoare

Clauze contractuale


In luna decembrie 2006 am cumparat un apartament. Problema consta in faptul ca vechiul proprietar a incheiat un contract pentru montarea de repartitoare cu plata in rate tot in luna decembrie. Eu nu stiu ce suma a fost platita pana acum, tinand cont ca apartamentul a fost eliberat de catre fostul proprietar la data de 29 februarie 2007, conform contractului de vanzare cumparare. Intrebarea mea este daca eu am vreo obligatie de plata a ratelor la repartitoare, pentru ca am fost somat de catre firma care le-a montat sa platesc ratele restante.

2007-10-12  -  Raspuns Avocat:

Daca in contractul de vanzare-cumparare intre dvs. si fostul proprietar nu exista nicio clauza prin care sa va obligati la plata ratelor pentru repartitoare, nu puteti fi obligat la aceasta plata.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat



2007-07-26

Dezbatere Mostenire

Succesiuni


Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in situatia in care unul din parinti, mama, dupa decesul sotului, a facut act de vanzare cumparare pe o parte din avut, fara a se fi facut succesiunea dupa decesul sotului. Nu se stie unde sunt actele oficiale. Cum trebuie sa procedeze ceilalti copii. Cum se poate afla daca s-a facut succesiunea dupa decesul tatalui si cum se procedeaza. Daca nu s-a facut succesiunea dupa moartea sotului, este valabil actul de vanzare cumparare cu clauza facut catre una din fiice?

2007-07-26  -  Raspuns Avocat:

Pentru a putea afla daca s-a facut succesiunea dupa sot, trebuie mers la Camera Notarilor si intrebat daca s-a deschis succesiune. Daca nu s-a deschis, puteti merge sa deschideti dvs. succesiunea. Actul de vanzare-cumparare va fi valabil numai daca bunul vandut va reveni mamei in urma deschiderii succesiunii.

Nu ai gasit raspunsul ? Intreaba un Avocat





  Avocat Online | Avocat Bucuresti | Activitate | Contracte | Contact   Avocatii acestui site folosesc ca sursa de documentare legislativa produsele si serviciile oferite de Indaco Systems   indaco logo
  Consultanta Juridica asigurata de Casa de Avocatura " Hristescu, Ciocanea Si Asociatii " HCA.RO  


Valid XHTML 1.0 Transitional