home home harta site harta site favorite adauga la favorite
consultatii juridice
consultatii juridice
colaboratori
Reabilitarea Judecatoreasca
Modalitatea legala de integrare in societate a fostilor condamnati.
Infractiuni contra Patrimoniului
Abuzul de incredere, inselaciunea, delapidarea, gestiunea frauduloasa, tulburarea de posesie.
Mosteniri - Succesiuni
Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre succesori.
Infractiuni contra Autoritatii
Protectia acordata de Codul Penal acelor institutii ce reprezinta o autoritate a statului.
Uzucapiune
Modalitate de dobandire a dreptului de proprietatea sau a altor drepturi reale
Divort-Partaj
Mijloc de desfacere a unei casatorii, prevazut de Codul Familiei.
 
marturisiri
Florin E, nespecificat
Stimati domni, va multumesc din tot sufletul pentru atentia pe care mi-ati acordat-o si mi-ati raspuns referitor la problema cu care ma confrunt....
Iuliana D, nespecificat
Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu. ...
Stoian A, nespecificat
Va multumesc mult ptr raspuns si intradevar articolul mentionat de dvs. este de mare ajutor...
Marturisiri Servicii Avocatura
servicii activitate contracte legislatie contact

Ce este "Fondul Proprietatea"?
Cum se poate urgenta procedura de restituire a despagubirilor

Fondul Proprietatea a fost creat de statul roman ca instrument pentru despagubirea proprietarilor carora le-au fost confiscate imobilele. Potrivit Legii nr. 247/2005 Fondul Proprietatea este acea entitate destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. "Fondul Proprietatea" S.A. a fost constituit prin H.G. nr. 1481 din 24 noiembrie 2005, ca organism de plasament colectiv in valori mobiliare, infiintat sub forma unei societati de investitii financiare, care functioneaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 247/2005, ale Legii nr. 297/2004 privind piata de capital si ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata. "Fondul Proprietatea" va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite potrivit prezentei legi sau/si detinatoare de titluri de despagubire, dupa caz.

Procedura prealabila despagubirilor este urmatoarea
1.Secretariatul Comisiei Centrale centralizeaza si analizeaza dosarele depuse, le transmite evaluatorului desemnat in mod aleatoriu de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in vederea intocmirii raportului de evaluare. Evaluatorul intocmeste raportul de evaluare pe care il transmite Comisiei Centrale. Acesta contine cuantumul despagubirilor in limita carora se acorda titlurile de despagubire.
2.In baza raportului de evaluare, Comisia Centrala emite decizia reprezentand titlul de despagubire.
3.Pentru a transforma titlurile de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea, proprietarul trebuie sa completeze un formular - cerere la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
4.Conversia este facuta de Fondul Proprietatea prin inscrierea in baza de date Regisco a detinatorului Titlului de Despagubire cu un numar de actiuni corespunzator formulei Valoare Titlu de Despagubire/ 1 RON=numar de actiuni.
5.Regisco emite un certificat detinatorului de actiuni in care se specifica cantitatea de actiuni detinute si numarul lor, corespunzator numerotarii din baza de date Regisco.
6.Titularii pot valorifica actiunile imediat. Ei pot contracta o firma de brokeri care sa le ofere consultanta cu privire la vanzarea actiunilor, in cazul in care doresc sa faca acest lucru.

Sursa: Guvernul Romaniei -Biroul de presa - 9.03.2006

Exista insa multe cazuri in care fostii proprietari au deja hotarari ale instantelor romane, ramase definitive si irevocabile, prin care se dispune plata despagubirilor in echivalent, fiind clar specificat in aceste hotarari ca restituirea in natura a imobilelor este imposibil de efectuat. De asemenea, prin aceste hotarari este facuta si evaluarea despagubirilor, in atare conditii " Fondul Proprietatea" avand ca singura atirubtie emiterea de titluri de despagubire pentru cei indreptatiti la acestea.. Deoarece hotararile judecatoresti reprezinta titlu executoriu, procedura de evaluare nu mai trebuie urmata, "Fondul Proprietatea" fiind obligat doar la emiterea de actiuni in favoarea titularilor drepturilor de despagubire.
intreaba avocatul
  Avocat Online | Avocat Bucuresti | Activitate | Contracte | Contact   Avocatii acestui site folosesc ca sursa de documentare legislativa produsele si serviciile oferite de Indaco Systems   indaco logo
  Consultanta Juridica asigurata de Casa de Avocatura " Hristescu, Ciocanea Si Asociatii " HCA.RO  


Valid XHTML 1.0 Transitional