Reabilitarea Judecatoreasca
Modalitatea legala de integrare in societate a fostilor condamnati. Infractiuni contra Patrimoniului
Abuzul de incredere, inselaciunea, delapidarea, gestiunea frauduloasa, tulburarea de posesie.
Mosteniri - Succesiuni
Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre succesori.
Infractiuni contra Autoritatii
Protectia acordata de Codul Penal acelor institutii ce reprezinta o autoritate a statului.
Uzucapiune
Modalitate de dobandire a dreptului de proprietatea sau a altor drepturi reale
Divort-Partaj
Mijloc de desfacere a unei casatorii, prevazut de Codul Familiei.
Florin E, nespecificat
Stimati domni, va multumesc din tot sufletul pentru atentia pe care mi-ati acordat-o si mi-ati raspuns referitor la problema cu care ma confrunt....
Iuliana D, nespecificat
Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu. ...
Stoian A, nespecificat
Va multumesc mult ptr raspuns si intradevar articolul mentionat de dvs. este de mare ajutor...
CUM VA POT AJUTA SPECIALISTII NOSTRI IN DREPT SUCCESORAL
Avocatii nostri pot acorda sprijin in : - stabilirea mostenitorilor si a cotelor de mostenire ; - stabilirea activului si pasivului succesoral ; - realizarea testamentelor ; - autentificarea testamentelor ; - asistarea mostenitorilor in procedura partajului succesoral - in fata notarului public ;
Reprezentarea in fata instantelor de judecata pentru: - cererile privitoare la validarea sau executarea dispozitiilor testamentare; - cererile privitoare la mostenire, cererile sau pretentiile pe care mostenitorii le au unul impotriva altuia; - actiunile de partaj succesoral ; - cererile creditorilor defunctului impotriva mostenitorilor ; - cereri privind anularea certificatului de mostenitor; - orice alte litigii avand ca obiect mostenirea.
NOTIUNEA DE MOSTENIRE.PRINCIPII GENERALE
Prin mostenire se intelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (persoane fizice, persoane juridice ori statul). Persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului se numesc 'mostenitori' sau ' succesori'.
Mostenirea poate fi legala sau testamentara. Mostenirea este legala in cazul in care transmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - la persoanele, in ordinea si cotele determintate de lege. Ea intervine in cazul si in masura in care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau. Mostenirea este testamentara in cazul si in masura in care transmiterea masei succesorale are loc in temeiul vointei celui care lasa mostenirea, manifestata prin testament.
Mostenirea se poate deschide numai "prin moarte", de aceea data deschiderii mostenirii coincide cu momentul celui care lasa mostenirea. Prin deschiderea mostenirii se produce efectul juridic al transmiterii mostenirii.
In momentul deschiderii succesiunii se vor stabili persoanele care au vocatie succesorala - dreptul de a veni la mostenire - precum si cotele pe care fiecare dintre mostenitori urmeaza a le primi din masa succesorala lasata de defunct. Odata cu deschiderea succesiunii si a stabilirii mostenitorilor, acestia au dreptul de optiune succesorala, un drept legal prin care pot alege intre confirmarea titlului de mostenitor prin acceptarea mostenirii sau desfiintarea titlului, prin renuntarea la mostenire. Dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 6 luni de la momentul deschiderii mostenirii.